Az EB 2024 hivatalos labdája: Design, jellemzők és történelem

Fussballliebe,Ball,During,The,Euro,2024,Qualifier,Group,C,Italy
Sok futballrajongó számára az EB 2024 hivatalos mérkőzéslabdájának bemutatása majdnem olyan fontos, mint maga a torna. Sokakat, beleértve a játékosokat is, érdekel a labda dizájnja és jellemzői. Ezen az oldalon megvitatjuk az idén nyáron Németországban használt labdát. Megnézzük azt is, hogyan fejlődött a hivatalos labda az évek során.


Az EB 2024 hivatalos labdája

A „FUSSBALLLIEBE” az EB 2024 hivatalos labdájának neve. A „Labdarúgás Szeretete” kifejezés ihlette a dizájnt, amelyet a torna energiája inspirált. A labda először fogja bemutatni a „Connected Ball” technológiát, amelyet az Adidas fejlesztett ki. A labdát 2023. november 15-én mutatta be az Adidas és az UEFA. A bemutató helyszíne a berlini Olimpiai Stadion volt, ahol az EB 2024 döntőjét rendezik majd.
Zvonimir Boban, UEFA technikai igazgató és futballvezető:
„Az UEFA Európa-bajnokság a nemzeti válogatott versenyek csúcspontja Európában, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden aspektus, a helyszínektől a felszerelésig, a legmagasabb minőségi és teljesítményi normákat tartsa. Ahogyan mindig, most is biztosak vagyunk benne, hogy az Adidas ‘FUSSBALLLIEBE’ labdája újabb lépést jelent közös elkötelezettségünkben a kiválóság iránt.”


Connected Ball Technology

A Connected Ball Technology betekintést nyújt a labda mozgásába. Emellett segíteni fogja a játékvezetőket a döntéshozatalban az EB 2024-en. A labda külső héja CTR-CORE technológiát tartalmaz, amely nagyobb következetességet és pontosságot biztosít. Emellett javítja a levegőmegtartást és a precíz játékot.


FUSSBALLLIEBE Design

Stuttgart,,Germany,,April,17,,2024:,Logo,Of,Euro,2024,In
Az EB 2024 labdája fekete szárnyformákat, színes éleket, íveket és pontokat tartalmaz. A piros, kék, zöld és narancssárga színséma a futball egyszerűségét és a versenyző nemzetek élénkségét ünnepli.

A labda emellett az EB 2024 stadionjainak illusztrációit és a házigazda városok nevét is tartalmazza. Az Adidas minden eddiginél fenntarthatóbb anyagokat használt fel a hivatalos mérkőzéslabdák készítéséhez. Minden rétegben kukoricaszálakat, cukornádat, farostot és gumit használtak.


Sam Handy, VP Product and Design, adidas Football:

„Amikor ezt a hivatalos mérkőzéslabdát terveztük, a torna energiája és sokszínűsége, valamint Európa futball iránti szeretete inspirált minket. Ezzel a gondolattal reméljük, hogy a FUSSBALLLIEBE mindenütt örömet fog okozni, ahol csak rúgják.”


Hogyan vásárolható meg az EB 2024 labda

Az EB 2024 hivatalos labdáját kiválasztott kiskereskedőkön keresztül vásárolhatja meg. A nettó eladások 1%-a a Common Goal jótékonysági szervezethez kerül. A hivatalos labda ára 130 font az Adidastól. Azonban olcsóbb replika változatok is elérhetők, ezek ára 13 és 50 font között mozog.


Az EB mérkőzéslabdáinak története

Az első Európa-bajnokságot 1960-ban rendezték meg. Azonban az 1968-as tornáig nincs feljegyzés a használt labdákról. Nézzük meg a hivatalos mérkőzéslabdákat négyévente az EB 2024-ig.

1968: Telstar Elast

A Telstar Communications műholdról elnevezett Adidas alkotás hagyományos pöttyözött napelemeket tartalmazott.

1972: Telstar Durlast

Az előző négy évben használt labda új bevonattal készült újra. A frissített technológia a labdát vízállóbbá tette.

1976: Telstar Durlast

Ugyanezt a labdát használták 1976-ban Csehszlovákiában is. A további laminálás még nagyobb ellenállást biztosított a vízfelvétel ellen.

1980: Tango River Plate

A labdát az 1978-as FIFA világbajnokságon való használat után először vetették be az Európa-bajnokságon Olaszországban. A labda eredetileg Argentína kultúrájára utalt.

1984: Tango Mundial

A Tango Mundial volt az első nem bőrből készült labda az Európa-bajnokságon. A továbbfejlesztett rétegrendszer kényelmesebbé tette. Ez volt az első labda, amely egyedi EB dizájnt kapott a versenyre.

1988: Tango Europa

A Tango Europa jobb bevonattal és varrászárással rendelkezett, hogy megvédje a labdát a víztől.

1992: Etrusco Unico

Az 1990-es olaszországi világbajnokságon és az 1992-es nyári olimpián is használt Etrusco Unico az olasz őstörténelem alapján készült. A 20 tango triád mindegyikén három etruszk oroszlánfej volt látható.

1996: Questra Europa

Ez volt az első hivatalos EB labda, amely színeket tartalmazott. Az 1994-es világbajnokság labdájának változata volt, amelyen oroszlánok és vörös rózsák szerepeltek, Anglia házigazdára utalva.

2000: Terrestra Silverstream

A Terrestra Silverstream neve és dizájnja Belgium és Hollandia híres csatornáiból ered. A labda egy forradalmian új külső réteget is tartalmazott, amely lágyabbá, könnyebben kezelhetővé és pontosabbá tette.

2004: Roteiro

A Roteiro portugálul „útitervet” jelent. Ez a 15. és 16. századi felfedezők erőfeszítéseire utalt. Az EB 2004-en használt minden labdán szerepelt a csapatok neve, a dátum, a stadion és a középkör koordinátái.

2008: Europass

A 14 paneles Europass labdát a játékosok extra fogásának biztosítására tervezték. Egy egyedi ezüst változatot használtak az EB 2008 döntőjében.

2012: Tango 12

A Tango sorozat 2012-ben tért vissza. A labda dizájnját Lengyelország és Ukrajna, az EB 2012 társházigazdáinak zászlói ihlették. Grafika is megjelent rajta, amely a papírvágást ünnepelte.

2016: Beau Jeu

A „gyönyörű játék” névre fordított labda kék, fehér és piros volt, tisztelegve a házigazda Franciaország előtt. A Beau Jeu változata, a Fracas, az EB 2016 kieséses szakaszában volt használatban.

2020: Uniforia

Az Uniforia nevét az egység és az eufória szavakból kapta, mert az EB 2020-at 11 európai országban rendezték meg. A merész dizájn fekete ecsetvonásokat és fényes villanásokat tartalmazott.

97/100 Ismertető
35T HUF
100% az 1. betétnél
Látogatás 22bet
  • Statisztikák, élő sportesemények, és szinte minden sportág
  • forintban és magyar nyelven is fogadhatsz
  • ázsiai hendikeppel
95 Payout Ratio
35T HUF 100% az 1. betétnél
Látogatás 22bet
  • Statisztikák, élő sportesemények, és szinte minden sportág
  • forintban és magyar nyelven is fogadhatsz
  • ázsiai hendikeppel
22bet Ismertető